logo

Jacobskerk

 

Zonnebrinkkerk

JoodsLeerhuis

Joods Leerhuis Winterswijk

Commissie Kerk & Israël

Protestantse Gemeente Winterswijk

Contactpersonen:

Erica Hijink, tel. 0543-562241, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henk Vis, tel. 0543-512497, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Seizoen 2022-2023

Dertien jaar geleden startte in Winterswijk het Joods Leerhuis: met en van elkaar leren in gesprekken rond eeuwenoude geschriften die nog steeds veel zeggingskracht hebben. Dertien jaar geleden gestart, dit jaar gewoon verder. Want leren doe je levenslang, zeker als gelovig mens. We ronden het laatste thema uit de serie van voorgaande jaren af en gaan dan verder met 3 nieuwe thema’s uit Tenachon, het themamagazine over Joodse wijsheid.

  • De lijdende knecht. Dit thema heeft een bibliotheek aan uitleggingen opgeleverd, zowel in de Joodse als in de Christelijke traditie. Uitleggingen met soms ingrijpende consequenties.
  • Geboden: gebonden vrijheid. De Tien Woorden die we kennen uit Exodus en Deuteronomium gaan al vele eeuwen mee. Ze blijken nog steeds richtinggevend te kunnen zijn in onze tijd. Misschien wel noodzakelijker dan ooit?
  • Fanatisme: hart (met een t!) en verharding. De eeuw van de grote overtuigingen (socialisme, communisme, liberalisme) lijkt voorbij. Tegelijkertijd steekt fanatisme overal de kop op en daarmee de verharding van onze samenleving. Het is de hoogste tijd om daar eens goed over na te denken, zonder er meteen over te schreeuwen.
  • Sjabbat: een uitdaging voor de mens. Sjabbat, de wekelijkse rustdag, is een onderdeel van de schepping. Rust nemen blijkt een uitdaging te zijn voor ons. Waarom is die rust zo belangrijk? En: wat is rust eigenlijk?

 -Zes donderdagmorgens, van 9.30 u. tot 11.30 u. in het kerkelijk centrum ‘Zonnebrink’, telkens op de laatste donderdag van de maand, nl. 29 september, 27 oktober, 24 november, 26 januari, 23 februari en 30 maart.

-Docenten: ds. Fokko Helder en Henk Vis

-Kosten: € 35,00 voor het gehele seizoen, contant te voldoen op de eerste bijeenkomst + € 9,00 voor 6 maal koffie/thee.

-De lees- en gespreksstof wordt door de docenten op papier verstrekt

-Neem de eigen Bijbel mee – verschillende vertalingen zijn van harte welkom

-We zullen ons, ook in het nieuwe seizoen, wellicht wat moeten aanpassen aan geldende hygiënemaatregelen. We hopen op ieders medewerking!

Graag tot ziens!