Joods Leerhuis

JoodsLeerhuis

Joods Leerhuis Winterswijk

Commissie Kerk & Israël

Protestantse Gemeente Winterswijk

Contactpersonen:

Bruus van Ast-Heezen, tel. 0543-513881, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en

Henk Vis, tel. 0543-512497, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Seizoen 2021-2022

Elf jaar geleden startte in Winterswijk het Joods Leerhuis: met en van elkaar leren in gesprekken rond eeuwenoude geschriften die nog steeds veel zeggingskracht hebben. Twaalf jaar geleden gestart, dit jaar gewoon verder. Want leren doe je levenslang, zeker als gelovig mens. We gaan verder aan de slag met de 3 nieuwe thema’s uit Tenachon, het themamagazine over Joodse wijsheid, waar we voor de coronatijd mee gestart zijn.

Drie thema’s:

  • Goddelijke identiteit: Stem of Beeld? Op welke wijze kennen we God? Wat weten we eigenlijk over God? Vanuit Tenach wordt dit thema benaderd via de eerste verzen van Tora: ‘In den beginne…’. In de doorwerking in het Tweede Testament staat ‘God liefhebben als je naaste’ centraal en Rachel Reedijk schrijft vanuit de doorwerking in kunst, cultuur en wetenschap over ‘Godsbeelden en tijdsbeelden’.
  • Satan en het kwaad. En hoe zit het dan met de identiteit van Satan? Is Satan een zelfstandige entiteit of heeft hij/zij veel meer te maken met onze eigen innerlijke drijfveren? Marcus van Loopik geeft een rabbijnse uitleg bij Psalm 91. Die Psalm wordt geciteerd in de verhalen van Matteüs en Lukas over de ‘verzoeking van Jezus van Nazareth in de woestijn’. Daarnaast zullen we lezen uit het Eerste Testament over de beproeving van Job.
  • De lijdende knecht. Dit thema heeft een bibliotheek aan uitleggingen opgeleverd, zowel in de Joodse als in de Christelijke traditie. Uitleggingen met soms ingrijpende consequenties. Marcus van Loopik neemt ons mee in zijn uitleg over het profetenboek Jesaja. In de doorwerking in het Tweede Testament draait het om de vraag: ‘Wil de echte knecht opstaan?’ Rachel Reedijk belicht het Joodse lijden vanuit de songtekst van Bob Dylan: ‘Er komen betere tijden’ en journalist Maurice Swirc vertelt over het Jodendom als ‘draagbare identiteit’.

- Zes donderdagmorgens, van 9.30 u. tot 11.30 u. in het kerkelijk centrum ‘Zonnebrink’, op de laatste donderdag van de maand

- Docenten: ds. Fokko Helder en Henk Vis

- Kosten: € 17,50 voor het gehele seizoen, contant te voldoen op de eerste bijeenkomst + € 4,50 voor 6 maal koffie/thee.

NB: éénmalig een lager bedrag voor de cursus en de koffie i.v.m. 3 uitgevallen bijeenkomsten in het vorige cursusjaar. Nieuwe cursisten betalen het gewone bedrag van € 35,00

- De lees- en gespreksstof wordt door de docenten op papier verstrekt; kosten € 3,00 (alleen voor deelnemers die de uitgereikte leerstof nog niet hebben)

- Neem de eigen Bijbel mee – verschillende vertalingen werken vaak verhelderend

- Data: 30 september, 28 oktober, 25 november, 27 januari 2022, 24 februari en 31 maart.

- We zullen ons wellicht wat moeten aanpassen aan geldende hygiënemaatregelen. We hopen op ieders medewerking!

Graag tot ziens!