Menu:

Joods Leerhuis

Raad van Kerken

JOODS LEERHUIS - Seizoen 2018 - 2019
Negen jaar geleden startte in Winterswijk het Joods Leerhuis: met en van elkaar leren in gesprekken rond eeuwenoude geschriften die nog steeds veel zeggingskracht hebben. Negen jaar geleden gestart, dit jaar gewoon verder. Want leren doe je levenslang, zeker als gelovig mens.We hebben 4 seizoenen gelezen in het boek ‘De Tien Geboden’. We gaan nu verder met iets nieuws!

Thema: Op drift
Een actueel thema, want veel mensen zijn, om allerlei verschillende redenen, in de afgelopen jaren op drift geraakt: door bedreiging en oorlog, door honger en armoede. Bootjes met op drift geraakte mensen raken zelf op drift als de krakkemikkige motor uitvalt. Op welke strand kom je dan terecht? En hoe zul je daar ontvangen worden? Zijn er gastvrije open armen of stuit je op muren?

Op drift raken is niet alleen ver van ons bed. Het is, in overdrachtelijke zin, onze eigen ‘ziel’ nabij. We kunnen zelf ook losraken of zelfs losgeslagen worden van zekerheden, van toekomstplannen door allerlei gebeurtenissen in ons leven. En als dat gebeurt, waar kom je dan terecht? En hoe zul je ontvangen/opgevangen worden? Is er openheid of zijn er muren?

Drie deelthema's:

Vluchteling
Douwe van der Sluis en Niek de Wilde leiden in Tenachon dit thema in onder de titel ‘Vanwaar komt mijn hulp? Bas van den Berg schrijft de doorwerking van dit thema in het Tweede Testament: ‘Mensen met een naam en een verhaal.’

Gastvrijheid
Douwe van der Sluis en Niek de Wilde zeggen vanuit Tenach (het Eerste Testament) ‘Je huis zal wijd open staan’. Bas van den Berg gaat in op gastvrijheid als spirituele waarde. ‘Leerlingen van Abraham zijn wij, kelners van God’

Muren
Muren sluiten op en in, maar muren beschermen ook. ‘Wat is een muur zonder poort?’, dat is de vraag die Henk Scholder en Niek de Wilde boven hun uitwerking vanuit Tenach zetten. Bas van den Berg kiest voor zijn doorwerking in het Tweede Testament voor een lied van Stef Bos: ‘Je leeft verborgen in jouw wereld, gesloten poorten, stad van steen… Ik kan de muur niet breken die jij rond je hebt gebouwd’.

Plaats/Tijd/Data: Zonnebrink Centrum, op de volgende donderdagen, van 09.30 - 11.30 uur
2018: 27 september, 25 oktober, 29 november
2019: 31 januari, 28 februari en 28 maart

Docenten: Ds. Fokko Helder en Henk Vis

Kosten: € 35,00 voor het gehele seizoen (contant te voldoen op de 1e bijeenkomst), een kopje koffie/thee kost € 1,50

De lees- en gespreksstof wordt door de docenten op papier verstrekt, kosten € 2,00 per thema

Contactpersonen:
Bruus van Ast-Heezen, tel. 0543 - 513 381 Email Bruus van Ast,
Henk Vis, tel. 0543 - 512 497, Email Henk Vis

Graag tot ziens!

Het Joods Leerhuis wordt georganiseerd door de Commissie Kerk & Israël van de Protestantse Gemeente Winterswijk